COMUNICAT DE PRESĂ
Filiala Teritorială Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România organizează în perioada 31 mai-2 iunie 2024 ediţia a şaptea a Forumului zonal de arhitectură şi urbanism MOLDOVA REPER 2030, dedicat proiecţiei de viitor a teritoriului Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului.
Forumul se adresează arhitecţilor şi urbaniştilor in primul rând, studenţilor, tematica abordată propunându-şi să cuprinadă cât mai larg exercitarea profesiei, dar se adreseaza şi societăţii civile in calitate de beneficiar al actului de arhitectură, precum şi autorităţilor şi publicului larg
Tema anului 2024 este ”Pactul verde european în context transfrontalier”. Odată cu lansarea proiectului cultural, economic și de mediu – Noul Bauhaus European, comunitatea noastră, ca parte integrată a spiritului european, participă prin proiecte lansate cu acest concept, dar are și actiuni proprii ce implică cetătenii pentru a valorifica diversitatea și patrimoniul cultural și a transforma spatiile urbane modelând mentalităti.
Ca şi în ediţiile anterioare, forumul are trei sesiuni, iar la fiecare din ele vor conferenţia arhitecţi din Romania, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi invitaţi din administraţie, oameni de cultură.
În cele trei zile de întâlniri, arhitecţii şi urbaniştii îşi vor expune punctele de vedere asupra următoarelor subiecte:
Sesiunea I Infrastructura verde- relația orasului cu apa
Urbanismul orașelor noastre, “sistematizate” în era comunistă este tributar viziunii neprietenoase cu mediul, în zonele de locuințe colective fiind constant crescută densitatea construirii, iar cursurile de apă fiind bordate cu zone industriale, orașul întorcând spatele apei. Noile strategii de dezvoltare urbană accelerează tranziția verde prin schimbări pe teren care combină valorile esteticii, durabilității și incluziunii cu o atenție deosebită spre elementele de cadru natural ce definesc orașele.
Se vor discuta problematici referitoare la infrastructura verde a orașelor, nevoia orașelor de a respira, problematici, cauze și posibile soluții in identificarea, valorificarea și ameliorarea acestora cat și importanța acestora în evoluția orașelor ca organisme vii și în mentalitatea comunităților umane.
Sesiunea a II-a Comunitatea si sportul
Toate marile organizații care au sportul în centrul atenției lor (ex.: Comitetul Olimpic Internațional, Biroul ONU al sportului pentru dezvoltare şi pace) recunosc valoarea sportului ca mijloc puternic de îmbunătățire a educației, sănătății, incluziunii și contribuitor pentru dezvoltare durabilă. Sportul a ajuns să aibă toate aceste valențe datorită popularității sale globale și a forței majore pe care o are în a promova importanța mișcării pentru diferite aspecte ale vieții unei persoane, unei comunități sau unei societăți. Astfel, a apărut conceptul de sport pentru impact social, care într-o definiție mai largă reprezintă modalitățile prin care sportul și educația fizică pot fi folosite conștient și cu intenție ca parte din intervenții ce rezolvă probleme majore precum poluarea, discriminarea, sănătatea precară, accesul la educație, lipsa implicării civice. Plecând de la această ipoteză, se vor discuta modurile în care sportul definește repere în orașe, cum adună laolată comunități, determină trasee și chiar rețele specifice, îmbunătățește calitatea vieții, cât și moduri de acomodare a acestor nevoi în creștere de practicare a activitățior sportive în țesuturile orașelor existente.
Sesiunea a III-a Regenerarea spațiilor urbane
Regenerarea spațiilor urbane este un proces complex și holistic care implică revitalizarea, dezvoltarea și îmbunătățirea zonelor urbane pentru a crea comunități mai durabile, funcționale și atractive. Această abordare își propune să îmbunătățească calitatea vieții pentru locuitorii urbani, să valorifice resursele existente și să promoveze dezvoltarea sustenabilă a orașelor.
În această sesiune se vor discuta problematici legate de aspectele cheie ale regenerării urbane – revitalizarea spațiilor fizice și a serviciilor publice, dezvoltarea durabilă, urbanismul participativ, tehnologizarea, revitalizarea economica și altele – din prisma subiectelor abordate în primele două sesiuni, metode, modele și posibilități de transformare a spațiilor urbane existente pentru a raspunde noilor nevoie de dezvoltare ale comunităților.
În încheierea acestei sesiuni vom lansa concursul de idei pentru regenerarea a unui spațiu emblematic din centrul municipiului Bacău, a cărui desfășurare va avea loc pe parcursul anului, care va avea la bază principiile dezbătute în cadrul Forumului.
În incheierea zilei de sâmbătă, în cadrul spectacolului DIALOGUL ARTELOR, va avea loc un recital de jazz.
În ultima zi, participanţii, în cadrul secţiunii ORAŞUL VĂZUT DE APROAPE, vor vizita Târgu Neamț.
Arh. Liliana BÂRGU,
Filiala Teritorială Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România