COMUNICAT DE PRESĂ
Filiala Teritorială Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România organizează în perioada 26-28 mai 2023, ediţia a şasea a Forumului zonal de arhitectură şi urbanism MOLDOVA REPER 2030, dedicat proiecţiei de viitor a teritoriului Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului.
Forumul se adresează arhitecţilor şi urbaniştilor in primul rând, studenţilor, tematica abordată propunându-şi să cuprinadă cât mai larg exercitarea profesiei, dar se adreseaza şi societăţii civile in calitate de beneficiar al actului de arhitectură, precum şi autorităţilor şi publicului larg
Tema este SPATIUL PUBLIC si se desfaşoară in doua editii, prima a fost 2019, iar a adoua, dupa pauza impusa de pandemie, in 2023. Provocarea a fost făcută de Festivalul ”Theaterstock” care a avut loc intr-o sigură ediţie, la Bacău, timp de 16 zile, in luna august 2015, cu un succes care incă trezeşte nostalgii. Evenimentul, neconventional, s-a desfăşurat nu numai in instituţiile publice de spectacol dar a utilizat intreg potenţialul urban, depăşindu-l ca ofertă.
S-a născut astfel, necesitatea de dezbatere asupra valenţelor spaţiului public, definit incă sau nu topopografic, al utilizării actuale de către public sau al proprietăţii. Tocmai pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra edificiilor de cultură publice, insuficient sustinute, am ales să desfăşurăm conferinţele in sala mare a Teatrului Bacovia – Bacău (2019), sala mare a Tetrului Tineretului – Piatra Neamţ (2023) şi Casa Memorială ”Rosetti Tescanu-George Enescu” (2019,2023)
Ca şi în ediţiile anterioare, forumul are trei sesiuni, la fiecare din ele vor conferenţia arhitecţi din Romania, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi invitaţi din administraţie, oameni de cultură.
În cele trei zile de întâlniri, arhitecţii şi urbaniştii îşi vor expune punctele de vedere asupra următoarelor subiecte:
Sesiunea I
Dimensiunile obiective ale spaţiului public
Această sesiune va avea loc la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Se vor face prezentări urmate de dezbateri referitoare in primul rând la factorii obiectivi care determină dezvoltarea spaţiilor publice urbane şi rurale, in funcţie de specificul zonelor din care provin. Se va discuta problema spaţiului concret, cum ar fi cadastrul, regimul proprietăţilor, spaţiile protejate, administrarea spaţiilor publice de catre autorităti, problemele demografice, determinări socio-economice, relaţia spaţiului construit cu natura etc. De asemenea o problematică importantă care va fi abordată este cea a criteriilor spaţiotemporale care au determinat evoluţia spaţiilor publice in diferite zone cum ar fi tradiţiile istorice, mentalităti ale comunităţilor umane sau raportarea la diferite sisteme politice care s-au perindat de-a lungul timpului şi au determinat dezvoltarea unor tipologii ale spaţiilor publice.
Sesiunea a II-a
Dimensiunile subiective ale spaţiului public
Sesiunea a II-a şi a III-a vor avea loc la Tescani, la Casa memorială “Rosetti Tescanu – George Enescu”. Prezentările si dezbaterile se vor face cu privire la diferitele caracteristici subiective ale spatiului public. In acest context se va discuta despre componenţa culturală a spaţiului public, diferite criterii specifice legate de tradiţii locale, afirmarea elementelor identitare ale comunităţilor, probleme legate de sociologie si psihologie sociala etc. Se va discuta despre importanţa exprimării specificului local in conformarea spaţiilor publice, in paralel cu integrarea criteriilor moderne de organizare spaţiala care să asigure condiţiile de viaţă ale civilizaţiei contemporane in contextul actual al globalizării.
Sesiunea a III-a
Integrarea arhitecturii sustenabile in spaţiul public
Această sesiune va cuprinde prezentarea unor studii de caz referitoare la dezvoltarea arhitecturii sustenabile şi aplicarea principiilor sustenabilităţii in cadrul spaţiilor publice. Vor fi prezentate criteriile de evaluare şi certificare a clădirilor publice care fac parte din ansamblul construit al spaţiului public. Importanţa acordată sustenabilităţii prin armonizarea spaţială între construcţii, spaţiul pietonal, circulaţia urbană prin mijloace de transport public, dimensionarea spaţiilor verzi, producerea si economia resurselor energetice ca factori decisivi în crearea şi utilizarea spaţiului public in prezent şi in viitor.
În incheierea zilei de sâmbătă, în cadrul spectacolului DIALOGUL ARTELOR, va avea loc un recital de jazz.
În ultima zi, participanţii, in cadrul secţiunii ORAŞUL VĂZUT DE APROAPE, vor vizita Târgu Ocna.
Arh. Liliana BÂRGU
Filiala Teritorială Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România