COMUNICAT DE PRESĂ
Filiala Teritorială Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România organizează în perioada 9-11 iunie 2019, ediţia a cincea a Forumului zonal de arhitectură şi urbanism MOLDOVA REPER 2030, dedicat proiecţiei de viitor a teritoriului Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului.
Forumul se adresează arhitecţilor şi urbaniştilor in primul rând, studenţilor, tematica abordată propunându-şi să cuprinadă cât mai larg exercitarea profesiei, dar şi societăţii civile in calitate de beneficiar al actului de arhitectură, precum şi autorităţilor şi publicului larg.
Tema acestei editii este SPATIUL PUBLIC a fost provocata de Festivalul ”Theaterstock” care a avut loc intr-o sigură ediţie, la Bacău, timp de 16 zile frumoase din luna august 2015, cu un succes care incă trezeşte nostalgii. Evenimentul, neconventional, s-a desfăşurat nu numai in instituţiile publice de spectacol dar a utilizat intreg potenţialul urban, depăşindu-l ca ofertă.
S-a născut astfel, necesitatea de dezbatere asupra valenţelor spaţiului public, definit incă sau nu topopografic, al utilizării actuale de către public sau al proprietăţii. Tocmai pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra edificiilor de cultură publice, insuficient sustinute, am ales să desfăşurăm conferinţele in sala mare a Tetrului Bacovia-Bacău si Casa Memorială ”Rosetti Tescanu-George Enescu”.
Ca şi în ediţiile anterioare forumul are trei sesiuni, la fiecare din ele vor conferenţia arhitecţi din Romania, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi invitaţi din administraţie, oameni de cultură.
În cele trei zile de întâlniri, arhitecţii şi urbaniştii îşi vor expune punctele de vedere asupra următoarelor subiecte:
Sesiunea I
Spatiul public purtator al valorilor sociale, culturale locale si a valorilor civile ale comunitatii, pastrate si pierdute.
Pentru o mai mare apropiere de provocare, prima sesiune de conferinte se va desfasura la Teatrul dramatic George Bacovia si va utiliza limbajul teatral, scena fiind amenajata ca un spatiu public(scenografie, ambianta sonora) in care se intalnesc moderatorul si referentii primei sesiuni. Prima prezentare va fi o abordare generala a temei, spatiul public fiind o notiune care ridica dificultati de interpretare prin aria foarte larga de interpretari..
Sesiunea a II-a
Criza spatiilor publice, viziuni de perspectiva
Acapararea privata, a Statului sau a persoanelor fizice, dupa 1989, a spatiilor publice in Romania, a creat criza acestor spatii. Putem remedia aceasta situatie? Nuantata relatiilor dintre spatiul public, spatiul privat si spatiile intermediare
Sesiunea a III-a
Spatii publice noi, reabilitate sau ”castigate”
Prezentarea de studii de caz
Sesiunile a doua şi a treia ale Forumului au loc sâmbătă, 8 iunie, la Casa memorială Rosetti Tescanu-George Enescu de la Tescani (de la orele 10,30, respectiv 15,30), unde de la ora 18,00 va avea loc un spectacol de muzică şi poezie, intitulat „Dialogul Artelor”, în regia si scenariul Val Mănescu, muzica lui Florin Ţuţuianu.
În ultima zi, participanţii vor vizita staţiunea Slănic Moldova.
Arh. Liliana BÂRGU
Preşedinte al OAR – Filiala Bacău-Neamţ